"ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНОГО РОЗВИТКУ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ"НОВОЯВОРІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

"ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНОГО РОЗВИТКУ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ"НОВОЯВОРІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ


Відбувся дводенний тренінг

Відбувся дводенний тренінг "Психологічна допомога в умовах війни"

29 та 30 березня 2023 р. з ініціативи "Центру професійного розвитку педагогічних працівників" Новояворівської міської ради відбувся дводенний тренінг "Психологічна допомога в умовах війни" у приміщенні Новояворівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів №2. Тема зустрічі актуальна, адже під час воєнних дій психіка людини перебуває в постійному напруженні та стресі.

Олена Стадник, завідувачка кабінету «Навчально-методичний центр психологічної служби» КЗ ЛОР «Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти», зазначила, що перша психологічна допомога (ППД) – це заходи загальнолюдської підтримки та практичної психологічної допомоги людям, які зазнали впливу значних стресорів. Вона розповіла про завдання ППД, основи психологічної комунікації, охарактеризувала порушення психічних процесів та ознаки психоемоційного стану особистості, ознайомила присутніх з технологіями надання першої психологічної допомоги під час переживання негативних психічних реакцій та станів.

Корисно знати мінімальний набір прийомів першої психологічної допомоги. Всі вони залежать від конкретного стану, в якому перебуває людина, але є універсальні загальні елементи першої психологічної допомоги:

Залишайтеся поруч із людиною, яка потребує допомоги. Люди в кризовій ситуації тимчасово втрачають почуття захищеності та довіри. Коли ви поряд, ви можете допомогти відновити почуття впевненості та безпеки.

Активне слухання. Важливо уважно вислухати людину, щоб допомогти їй пережити травмуючу подію.

Поважайте почуття інших. Віднесіться без упередження до того, що вам кажуть.

Проявіть турботу та надайте практичну допомогу. Якщо хтось перебуває в кризовій ситуації, в першу чергу корисною буде практична допомога: зв'язатися з кимось, хто може побути з постраждалим.

Учасники тренінгу обговорили оперативні принципи першої психологічної допомоги. Присутні поділилися власним досвідом психологічних і організаційних заходів щодо ППД.

Тренінг пройшов у натхненній та доброзичливій атмосфері.

Щира вдячність адміністрації Новояворівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів №2 за можливість проведення семінару у комфортній обстановці.